Kannusta kaveriasi lopettamaan tupakanpoltto

Oletko itse polttanut tupakkaa? Huomasitko että tupakoimalla, kaikissa vaatteissasi on tupakan tuoksu ja pahimmillaan myös tupakan aiheuttamia värjäymiä ja jopa reikiä? Tupakasta ei ole mitään hyötyä, mutta siitä on haittaa terveydelle, vaatteille, kodille sekä autolle. Jos esimerkiksi tupakoit autosi sisällä, tupakansavu voi tärvellä autosi sivustan ja vähintäänkin autonvaihdon tullessa kysymykseen, on autosi jälleenmyyntiarvo laskenut tupakoinnin vuoksi – autossa nimittäin lemuaa.

Yksi tapa lopettaa tupakointi on siirtyminen johonkin toiseen- usein nimittäin tupakointi on vain tapa, johon monilla yhdistyy nikotiinin himo- entä jos olisi tarjolla mahdollisuus ilman tupakansavua, ilman passiivista tupakointia, kuitenkin jatkaa niitä taukoja ja nikotiinin saamista? Suomen laajin nikotiinipussivalikoima on saatavilla netistä ja suoraan kotiintoimituksella voit tilata kerralla aina kolmen kuukauden erän nikotiinipusseja. Nikotiinipussit ovat vähän samanlainen asia kuin nuuska, mutta ilman tupakkaa!

Autonarvo heikkenee

Kaikki tupakoitsijat eivät välttämättä mieti sitä tupakoidessaan autossaan, että todellakin auton arvo laskee – on se auto sitten mikä tahansa. Tupakantuoksu nimittäin pitää saada autosta pois, ja useimmiten se tehdään otsonoinnilla, eikä sekään aina riitä. Ja mikäli autoon on kunnolla jäänyt tupakoinnin jäljet, joudutaan se huomioimaan jälleenmyyntihinnassa vähintään satojen eurojen edestä mutta pahimmimmillaan tuhansien eurojen alennuksena. Tämä ei ole vain urbaanilegenda vaan autokauppiaan vahvistama asia – eikä vain tupakka vaan myös kotieläimet kuten autossa matkustavat koirat ovat myös auton arvon kannalta yksi arvoa helposti laskeva tekijä.

Vaatteet menevät pilalle

Tupakoijien vaatteet saavat myös osansa tupakansavusta niiden imiessä kaikki tupakansavun huonot asiat itseensä alkaen hajusta ja väristä. Pahimmillaan se johtaa siihen, että tuhansien eurojen arvoinen design laukku on arvoton, koska se haiseen tupakalle – kannattaa siis oikeasti miettiä sitä omaa mahdollista tupakointia monelta kannalta – myös sen oman terveyden vuoksi.

Ja pieni vinkki:

Vaatteet kannattaa pestä pyykkikoneessa erikseen, koska hajut tarttuvat helposti muuhun pyykkiin. Pyykkikonetta voi puhdistaa pesujen jälkeen esimerkiksi etikalla. Tupakansavun jäämiä löytyy tupakoijan ihon ja hiusten lisäksi valitettavan myös helposti asuntojen pintamateriaaleista, tekstiileistä ja huonepölystä. Siksi olisi erittäin tärkeätä olla polttamatta sisätiloissa.

Designtuotteet menettävät arvonsa

Paljon polttava ei itse huomaa tapahtunutta ennenkuin on liian myöhäistä. Tupakoitsija voi haluta myydä osan omaisuudestaan jostain vaiheessa, mutta pitkäaikainen tupakointi on saattanut aiheuttaa tuhoja tuotteille, jopa värjäten ne hajun lisäksi, eikä niillä ole myyntivaiheessa enää arvoa, ilman isoa ja kallista puhdistusta.

Tupakanpoltosta syntyvä tupakansavu on nimenomaan se tuhojen aiheuttaja.

Savukkeita poltettaessa eli tupakoidessa syntyvä tupakansavu sisältää yli 4000 yhdistettä, joista noin 70 on syöpää aiheuttavia. Tehdasvalmisteisten savukkeiden enimmäispäästötasot on määritelty EU:n tupakkatuotedirektiivissä. Yhden savukkeen polttamisesta syntyvässä tupakansavussa saa olla enintään 10 mg tervaa, 1 mg nikotiinia ja 10 mg hiilimonoksidia eli häkää.

Tupakointi ja stressi

Oletko kärsinyt stressistä, ja joskus laittanut tupakaksi sen vuoksi? Mitä jos sinulla sanottaisiin, että tupakanpoltto itse asiassa aiheuttaa kehossasi stressitilan? Vaikka selität itsellesi meneväsi tupakalla tasaannuttaeksesi stressitilaa, menetkin vain tauolla päästäksesi pois tilanteesta – tupakka itsessään ei ole se tekijä joka madaltaisi stressiä, se vain nostaa sitä! Tutkitusti tupakointi itseasiassa kyllä lievittää stressiä, mutta vain väliaikaisesti. Tutkimuksien mukaan pitkällä aikavälillä tupakointi kyllä sitten lisää ahdistuneisuutta ja masennusta. Tosiasiassa tupakoitsijan ahdistuksen ja masennuksen riski on 70 % suurempi tupakoimattoman riskiin verrattuna. Tupakoinnin lopettaminen siis suorastaan vähentää kehon stressitasoja, mutta lopettajalle on suositeltavaa tehdä lopettaminen suunnitellusti – kukaan ei voi käskeä lopettamaan, tupakoinnin lopettaminen tapahtuu tupakoitsijan omasta aloitteesta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.