Luksus

Ylellisyys, loisto. Sana on usein miedontunut merkitykseltään: luksukseksi saatetaan sanoa kaikkea tavanomaista merkittävästi hienompaa. Kirjoitetaan mainoskielessä usein ”luxus” tai korvataan ilmaisulla ”de luxe”.

englantiluxury
saksaLuxus (m)
kreikkaπολυτέλεια (f)
unkariluxus
italialusso
puolaluksus (m)
venäjäро́скошь, люкс (m) sc=Cyrl
ruotsilyx

Luksus on käsitteenä kompleksinen ja subjektiivinen. Maailmalla se tulee vastaan näkyvästi luksusbrändeinä aina tuotteista ja palveluihin, mutta Suomessa taas luksus ei näyttäydy samanlaisena arvovaltaisena taiklassisena ilmiönä.

Luksuksen voi aistiaerilaisina päivittäisinä ilmiöinä: tuotteina, palveluina ja elämänta-poina. Luksusta voi olla tyylikkäästi ja ammattitaidolla tarjoiltu ateriakokonaisuus Michelin-ravintolassa tai viiden tähden hotelli laukunkantajineen. Luksukseksi kutsu-taan myös tunnetta, kun arjen kiireen keskellä saa rauhassa juoda aamukahvinsa. Toisaalta taas se on tunne, kun heittää olalle tai esiintyy Louis Vuittonin, Pradan tai Célinen luksuslaukun kanssa.

Ote: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/68752/Suomalainen%20luksus%20kasitteena%20ja%20ilmiona.pdf?sequence=1